Elk pensioenplan is op maat gemaakt om te voldoen aan de behoeften van je werkgever. Het is dan ook mogelijk dat sommige hieronder beschreven waarborgen niet in jouw contract opgenomen werden. Voor een volledige beschrijving van je waarborgen kan je terecht bij je personeelsdienst.
Je pensioen: enkele korte feiten
Na je actieve loopbaan is het logisch dat je met welverdiend pensioen mag. In België bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd vandaag 65 jaar. Tegen 2030 wordt dit verhoogd tot 67 jaar.
Hoewel het steeds moeilijker is om met vervroegd wettelijk pensioen te gaan, is dit vandaag nog mogelijk als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Je uiteindelijke pensioenbedrag hangt af van het aantal gepresteerde jaren. Deeltijds werken of vervroegd met pensioen gaan heeft dus een invloed op je wettelijk en bovenwettelijk pensioen. Hierover is online heel wat informatie te vinden, maar ook je personeelsdienst kan je hier zeker mee helpen.
Het driepijlersysteem
Het pensioen in België is opgebouwd rond drie belangrijke pijlers:
- Eerste pijler (of wettelijk pensioen)
Het wettelijk pensioen of rustpensioen is het bedrag dat je krijgt op basis van je actieve loopbaan als werknemer of zelfstandige. Hoeveel wettelijk pensioen je ontvangt is het resultaat van een specifieke berekening.
Dat het wettelijk pensioen onder druk staat – o.a. door de vergrijzing – hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Bovendien is het wettelijk pensioen in België al niet genereus te noemen. Daarom rezen twee extra pijlers uit de grond.
- Tweede pijler (aanvullend pensioen via werkgever)
Heel wat werkgevers zorgen voor de uitbouw van een aanvullend pensioen voor hun medewerkers. Ze storten maandelijks een bepaald bedrag in een pensioenfonds of groepsverzekering. Afhankelijk van het pensioenplan kan je de mogelijkheid hebben om zelf bijkomende stortingen te doen.
- Derde pijler (individueel aanvullend pensioen)
Meer en meer mensen kiezen ervoor om zelf te sparen voor een extraatje na hun pensioen. De best gekende manieren zijn pensioensparen en langetermijnsparen. Op beide spaarmethodes geniet je bovendien van een mooi fiscaal voordeel. Hoe sneller je ermee begint, hoe groter je voordeel.
Hieronder focussen we vooral op de tweede pijler. Wil je alles weten over je wettelijk pensioen (eerste pijler)? Kijk dan zeker eens op mypension.be of Sigedis-db2p, twee uitgebreide websites van de overheid.