Ziekenhuisopname
Geef uw mening : 
 
( 0 stemmen )
Gezondheid

Een ziekenhuisopname

Vóór, tijdens en na je opname: je kan rekenen op je hospitalisatieverzekering

​Je wordt gemiddeld elke 7 jaar in het ziekenhuis opgenomen. Dat brengt vaak hoge en onvoorziene kosten met zich mee. Een goede hospitalisatieverzekering is dan ook een must-have voor je gemoedsrust.
Maar zelfs met die goede bescherming staat niemand te springen voor een verblijf in het ziekenhuis. Daarom is het goed om te proberen inschatten waaraan je je kan verwachten.

Voor de opname 

Vaak weet je al enkele weken of dagen vooraf dat je een tijdje in het ziekenhuis zal moeten verblijven, bv. voor een operatie. Je kiest dan al het ziekenhuis en het kamertype.

  • Ziekenhuis kiezen

    De keuze van een ziekenhuis is vrij, maar hangt vaak af van heel wat factoren. Los van de ligging heeft elk ziekenhuis specialisaties. Het is ook mogelijk dat je behandelende arts of specialist verbonden is aan een ziekenhuis.

     
  • Kamertype kiezen

    De keuze van een kamertype lijkt eenvoudig, maar toch zijn er een paar belangrijke punten. Zo controleer je best vooraf of je hospitalisatieverzekering de kamer- en ereloonsupplementen in een eenpersoonskamer terugbetaalt.
    Let ook op de eventuele vrijstelling. Dit is het bedrag dat niet terugbetaald wordt door je hospitalisatieverzekering.

 

Eenmaal je ziekenhuis- en kamerkeuze gemaakt, is het tijd om je opname aan je verzekeraar te melden.

Als je naar het ziekenhuis moet, is het mogelijk dat je vóór de eigenlijke opname al behandelingen hebt gehad. Deze zogenoemde 'ambulante kosten' worden meestal door je hospitalisatieverzekering terugbetaald.

 

Tijdens de opname

Eenmaal in het ziekenhuis, moet je de opnameverklaring ondertekenen. Dit document bevat o.a. de kamerkeuze en andere info over de latere facturatie van je opname. Na het ondertekenen van het opnameformulier vraagt het ziekenhuis soms een voorschot.

 

Na de opname 

  • De factuur

    Het ziekenhuis stuurt de ziekenhuisfactuur pas 2 à 3 maanden na het einde van de opname op. Je ziet er zowel het deel dat al betaald werd door het ziekenfonds als het aandeel dat je zelf moet betalen. Je persoonlijk aandeel bestaat uit het remgeld en eventuele supplementen. Die hangen af van je kamerkeuze. 

    Heeft je verzekering eenderdebetalersregeling, dan zal je verzekeraar de opnamefactuur ontvangen en rechtstreeks betalen aan het ziekenhuis. Je krijgt nadien een afrekening, waarbij eventuele niet-terugbetaalde kosten afgehouden worden van de terugbetaling van je medische verzorging voor en na de opname.
    In andere gevallen krijg je de factuur thuis opgestuurd.

 

  • Medische verzorging na de opname

    Vaak moet je in de weken na de opname nog medicatie nemen, behandelingen krijgen (bv. kinesitherapie) of opnieuw naar het ziekenhuis gaan ter controle. Dit zijn de zogenoemde ambulante zorgen. Je hospitalisatieverzekering betaalt deze terug als ze gemaakt werden binnen een bepaalde periode voor of na je opname, het RIZIV de kosten erkent en als ze rechtstreeks gelinkt zijn met de reden van opname.

 

Is een dagopname ook gedekt?

Dagopnames zijn tegenwoordig vaker regel dan uitzondering voor kijkoperaties en kleine heelkundige ingrepen zoals artroscopie, het trekken van wijsheidstanden, de behandeling van spataders, enz. Je blijft één dag in het ziekenhuis en mag nog dezelfde dag naar huis. Als het ziekenhuis het verblijf factureert als dagopname, betaalt je hospitalisatieverzekering de kosten terug.

Voor alle zekerheid controleer je dit best vooraf even met je behandelende dokter of met het ziekenhuis. Je mag een dagopname immers niet verwarren met dringende zorgen die je in het ziekenhuis krijgt, zoals het gipsen van een gebroken voet of een verblijf op spoed. Deze worden verrekend via een 'ambulante factuur' en je hospitalisatieverzekering betaalt deze enkel terug als er een verband is met een recente ziekenhuisopname.

 

Wat bij een ongeval?

Als je na een ongeval in het ziekenhuis terecht komt, gelden dezelfde voorwaarden als bij een geplande ziekenhuisopname. Vanzelfsprekend kan je deze opname niet vooraf melden aan je verzekeraar.

 

Dit was een algemene beschrijving van het verloop van een ziekenhuisopname. Voor meer details en informatie over de terugbetaling van je ziekenhuisopname door AG Employee Benefits kan je terecht op de pagina 'Ik word opgenomen in het ziekenhuis

In ons magazine